dbsys.info

Reiseoperatør

Beskrivelse

SolOgVarme tilbyr pakkereiser til destinasjoner i flere land. På hver destinasjon har bedriften avtaler med hoteller og feriesentre. Avtalen innebærer at SolOgVarme forhåndsreserverer et antall hotellrom og leiligheter til en rabattert pris og bærer dermed det økonomiske ansvaret for å fylle opp plassene. Bedriften har også inngått en prisavtale med utvalgte flyselskaper til sine destinasjoner, men her foregår reservasjoner fortløpende. Kundene kan selv bestille reiser på internett. Web-løsningen til SolOgVarme utfører forespørsler etter ledige flyseter mot flyselskapenes databaser, og lagrer informasjon om reservasjoner både i eget system og i flyselskapenes system. Det er imidlertid kun oppbyggingen av databasen til SolOgVarme som er tema for denne oppgaven.

Systemet skal lagre nøkkelinformasjon om hver destinasjon: navn (for eksempel Mallorca), land, en kort beskrivelse, gjennomsnittstemperatur i vann og luft hver måned, og en liste med kategoriserte beskrivelser, for eksempel:

Om hvert hotell / feriesenter skal systemet lagre navn og adresse, antall rom/leiligheter, avstand til bad, telefon, og en liste med fasiliteter, for eksempel svømmebasseng, restaurant, minibar og heis. Vi antar alle rom er dobbeltrom og at alle leiligheter har 4 sengeplasser.

En pakketur har varighet 1-4 uker. Kunden velger avreiseflyplass, ønsket avreisedato og varighet, og registrerer hvor mange som skal reise, herunder hvor mange barn (under 15 år). Systemet skal da sjekke om det er ledige flyseter og rom/leiligheter og presentere alternativene påført samlet pris. Kunden velger hotellrom/leilighet og flyavganger, skriver inn navn og adresse, og velger betalingsform. Ved betaling med kort må kortnummer oppgis. Til slutt bekrefter kunden reisen.

SolOgVarme regner ut prisen for en pakketur på følgende måte: Hvert rom/leilighet har inntil 5 forskjellige priser avhengig av sesong. Pris på flyreiser varierer fra flyavgang til flyavgang (blir lest ut av databasen til flyselskapene og gitt et påslag). Barn får 20% avslag på overnatting og 30% på flyreiser.

Merk at SolOgVarme må lagre alle detaljer om en reservasjon i egen database, også reservasjoner av flyseter.

Oppgaver

  1. Lag en begrepsmessig datamodell (ER-diagram) for SolOgVarme. Ta egne forutsetninger der beskrivelsen er uklar.
  2. Utfør logisk og fysisk databasedesign. Besvarelsen skal inneholde SQL tabelldefinisjoner.
  3. Skriv SQL-spørringer:
    1. Registrere en reise.
    2. Vis tilgjengelige reiser med pris, gitt søkeparametre som beskrevet over.