Miljøvariabler blir generelt brukt av operativsystemet for å ta vare på ulike innstillinger.
PATH er en miljøvariabel som inneholder listen av kataloger (mapper) der operativsystemet leter etter program. Eksempel:
C:\Windows\System32\;C:\Windows\
På Windows brukes semikolon som skilletegn mellom katalogene. På Linux brukes kolon.
For enkel tilgang på Java-verktøy bør bin-katalogen til Java legges til i denne listen. På Windows kan dette gjøres med DOS-kommandoen SET. Eksempel:
> SET PATH=%PATH%;C:\Program Files\Java\jdk-11.0.1\bin
Her blir filstien ned til systemverktøyene for Java lagt til. Les kommandoen slik: "Sett PATH til å være det PATH var + en ny søkesti".
På Windows kan du også sette PATH slik (oppskriften kan variere noe mellom ulike versjoner):
Test: Åpne et nytt kommandovindu, gå til en hvilken som helst katalog, og skriv:
> javac
En forklaring på javac-kommandoen skal bli skrevet ut. Hvis systemet kvitterer med "Unknown command" eller lignende, så har du gjort noe galt.
CLASSPATH er en miljøvariabel som inneholder listen med kataloger der Java-kompilatoren (og andre Java-verktøy) leter etter brukerdefinerte klasser (program). Standardverdien til CLASSPATH er ".", som betyr at kompilatoren leter i inneværende katalog (katalogen du "står i" når javac blir startet).
La oss si du har laget en Java-klasse som du vil bruke som "hjelpeklasse" i flere sammenhenger. Da kan du lagre denne klassen på en egen katalog, la oss si C:\javalib, og så definere CLASSPATH:
> SET CLASSPATH=.;C:\javalib
Vi minner om at Linux-brukere må adskille filstier med kolon i stedet for semikolon.
I stedet for å definere miljøvariabelen CLASSPATH, så kan man sende med filstier til javac ved bruk av opsjonen -classpath, f.eks. slik:
> javac -classpath .;C:\javalib MittProgram.java
Java-kompilatoren finner automatisk alle klasser i Java-biblioteket, så for de fleste programmene vi skal lage er det ikke behov for å definere CLASSPATH.